CHEESE AND ONION PIE 
(zapiekanka z serem i cebulą w cieście francuskim)

Danie na 4 osoby

Składniki:

2 paczki (ruloniki) świeżego ciasta francuskiego
4 duże cebule
400g mocnego sera żółtego typu cheddar lub radammer (zetrzeć)
4 jajka
4 ziemniaki średniej wielkości
sól i pieprz czarny do smaku

Płytką foremkę do ciasta (25 cm średnicy, 3 cm głębokości) wysmarować masłem i wyłożyć dokładnie ciastem, użyć jedną paczkę. Okroić brzegi foremki i włożyć do lodówki (ciasto się piecze lepiej, kiedy jest dobrze schłodzone). Rozgrzać piec do 180°C i piec przez około 8 min. do małego zarumienia. W garnku ugotować ziemniaki, odcedzić i trochę rozdrobnić. Pokroić cebulę w piórka, poddusić na masełku około 10 – 15 min. i ostudzić. Ser zetrzeć na tarce i razem z cebulą, ziemniakami i jajkami wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na upieczone ciasto rozprowadzić równomiernie masę, a następnie przykryć drugą paczuszką ciasta i delikatnie docisnąć brzegi. Po okrojeniu brzegów, podziurkować parę razy powierzchnię, rozbełtać jajko i pomalować ciasto pędzelkiem. Włożyć znowu do piekarnika i piec 10 – 15 min., aż całość nabierze głębokiego złocistego koloru. Odstawić pie na pięć minut przed podawaniem i pokroić w foremcę na porcje jak tort.

CHEESE AND ONION PIE