STEAK EL PASSO Z PIKANTNĄ TORTILLĄ I CHRUPIĄCĄ SAŁATKĄ

Porcja dla 4 osób

Składniki na mięso i marynatę:

4 kawałki dobrej karkówki / 270g sztuka
6 ząbków czosnku
½ kubka oliwy
1 łyżeczka soli
½ kubka sosu Worchestershire
1 cytryna (wycisnąć i zetrzeć skórkę)
4 papryczki chilli posiekane drobno
2 łyżki cukru
1/3 kubka octu winnego

Składniki na marynatę wsypać do miski, następne wymieszać dobrze, włożyć mięso i jeszcze raz wymieszać wcierając marynatę w mięso. Przykryć miskę folią spożywczą i włożyć do lodówki na 24 godz.

Składniki na tortillę i salsę:

4 pomidory (obrać i pokroić w kosteczkę, wydrylować z nasionek)
1 duża garść swieżej kolendry (posiekać)
4 duże ząbki czosnku wyćiśnięte
½ szklanki oliwy
½ szklanki sosu Worchestershire
½ łyżeczka mielonego kminku rzymskiego
1 cebula czerwona (pokroić drobno)
2 papryczki chilli (pokroić drobno)
sół i pieprz czarny do smaku
szklanka tartego sera żółtego
4 tortille przenne

Składniki (oprócz sera i tortili) wymieszać w pojemniku, zamknąć, a następne włożyć do lodówki na parę godzin, żeby się „przegryzły”. 2 godziny przed podaniem wyciągnąć karkówkę z lodówki. Rozłożyć tortille na stole, połowę każdej posypać tartym serem. Rozsmarować 2 łyżki salsy na ser i zawinąć w rurkę. 5 min. przed podaniem wyłożyć tortillę na patelnię (średni ogień) na 5 min., obracając co minutę, aby się nie przypaliły. Karkówkę usmażyć na gorącej patelni (czas smażenia zależy od grubości mięsa). W połowie smażenia, zanurzyć je w marynacie i dosmażyć. Na jednej stronie talerza położyć dużą garść porwanej sałaty lodowej i parę plasterków pomidora. Następnie położyć usmażonego steka na sałatę a gorącą tortillę cieknącą serem obok. Sugeruję do tego domowe frytki i małą kokilkę sosu słodkiego chilli. Udekorować cały talerz ćwiartką cytryny i posypać świeżą kolendrą.

STEAK EL PASSO