PENNE PEŁNOZIARNISTE ZE ŚWIEŻYM PESTO, KURCZAKIEM, OLIWKAMI, MŁODYM SZPINAKIEM I POMIDORKAMI
Dodatkowo, jako małe przekąski, chrupiące bruschetty z czosnkową salsą pomidorową i świeżą bazylią

Danie na 4 osoby

Składniki na pesto domowej roboty:

2 małe krzaczki rosnącej bazylii
½ szklanki orzeszków pini
½ szklanki parmezanu tartego
½ szklanki oliwy extra virgin
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
5 ząbków czosnku

Wszystkie składniki oprócz oleju położyć na dużą deskę i ostrym nożem posiekać jak najdrobniej (około 7-10 min). Następnie wsypać zawartość do słoika, dolać oliwy, zamknąć i pomieszać dobrze (takie pesto domowej roboty można trzymać w lodówce ok. tygodnia)

SKWIERCZĄCY KURCZAK NA OSTRO Z WARZYWAMI I RYŻEM SZAFRANOWYM

PENNE Z KURCZAKIEM PESTO I SZPINAKIEM

Składniki:
1 pierś z kurczaka
3 duże garści świeżego młodego szpinaku (całe liście)
1 duża cebula
1 szklanka czarnych oliwek
2 szklanki pomidorków cherry




Makaron ugotować al dente (tzn. delikatnie niedogotowany) i odcedzić. Na patelnię z odrobiną oliwą wsypać drobno pokrojonego kurczaka i cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, podsmażyć 6-8 min. Wlać własny sos pesto i dobrze wymieszać. Trzymając patelnię na ogniu, wsypać makaron, oliwki, pomidorki i wymieszać. W ostatniej chwili wsypać szpinak i wymieszać. Od razu podać w miseczki i posypać tartym parmezanem.

Bruschetty ze salsą pomidorową i bazylią


4 duże pomidory
4 ząbki czosnku
sól i pieprz czarny
¼ szklanki oliwy
mała garść świeżej bazylii
mała garść natki pietruszki
1 łyżeczkę cukru
tarty parmezan
1 chrupiąca bagietka

Pomidory rozkroić na pół i wydrylować z gniazd nasiennych. Pokroić je w ½ cm kosteczkę. Pokroić bazylię, pietruszkę i czosnek, a następnie wymieszać z pomidorami. Dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać wszystko razem z cukrem i oliwą. Odstawić na parę godzin, aby składniki się „przegryzły”. Bagietki pokroić na skośne dwucentymetrowe kromki i podgrilować je, aby stały się rumiane. Łyżeczkę salsy rozprowadzić na grzankę i delikatnie popruszyć tartym parmezanem. Małe bruschetty ułożyć na półmisku i podać jako dodatek do dania głównego.