SKWIERCZĄCY KURCZAK NA OSTRO Z WARZYWAMI I RYŻEM SZAFRANOWYM

Porcja dla 4 osób

Składniki na marynatę:

2 piersi z kurczaka (podwójne, średnie)
4 łyżki proszku curry
4 łyżki posiekanej papryczki chilli
1 łyżeczka soli (płaska)
½ szkl. oliwy
4 ząbki czosnku (wycisnąć)
5 łyżek jogurtu naturalnego
sok z ½ cytryny
3 łyżki cukru
garść posiekanej świeżej kolendry

Kurczaka pokroić w 4 cm kostki, resztę składników mocno wymieszać w misce (najlepiej trzepaczką), wrzucić kostki kurczaka. Przykryć i zostawić na 12 godzin w lodówce.

Składniki na warzywa:

1 papryka czerwona i 1 zielona
2 cebule
300g pomidorków cherry
sól do smaku
4 łyżki oliwy

Warzywa grubo kroimi, mieszamy z 4 łyżkami oliwy, szczyptą soli, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.

Składniki na aromatyczny ryż szafranowy:

3 woreczki ryżu białego basmati
1 laska cynamonu
10 goździków
6-7 strączków kardamonu zielonego
½ szkl. orzechów nerkowca
½ cebuli (pokroić w piórka)
1 szkl. groszku zielonego
½ łyżeczki soli
małą szczyptę szafranu (może być kurkuma - ½ łyżeczki)

Cynamon, goździki, kardamon, szafran i sól wkładamy do garnka z wodą. Wkładamy ryż w woreczkach i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni podsmażamy na maśle cebulkę i nerkowce. Należy uważać żeby orzechów nie przypalić, bo zrobią się gorzkie. Następnie wrzucamy groszek i ugotowany ryż, mieszamy na ogniu przez kilka minut i gotowe.

Sposób podania dania:
Kurczaka wyjmujemy z marynaty i smażymy na bardzo ostrym ogniu mieszając i obracająć przez cały czas przez 6-7 minut. Następnie bieżemy żeliwną patelnie (jeśli nie macie żeliwnej to najgrubszą) i rozgrzewamy maksymalnie!!! Ma być dużo, dużo dymu, gdy wrzucicie warzywa i zaraz potem kurczaka. Dymek, który przejdzie przez potrawę da jej niesamowity smak. Posypujemy świeżą kolendrą i natychmiast serwujemy na stół w patelni!!
Jest to bardzo gorące, trzeba przygotować wcześniej drewnianą (nie plastikową) deskę na którą postawicie całą potrawę.

Można do tego podać kawałeczek cytryny na każdy talerz.
SKWIERCZĄCY KURCZAK NA OSTRO Z WARZYWAMI I RYŻEM SZAFRANOWYM