OKOŃ MORSKI W PAPILOCIE, Z IMBIREM, KOLĘDRĄ, BIAŁYM WINEM, Z MŁODYMI ZIEMNIACZKAMI W MUNDURKACH, FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I GRILOWANYMI POMIDORKAMI CHERRY

Danie dla 4 osób:

Składniki na rybę w papilocie:

4 całe ryby, około 400g/sztuka
4 łyżki oliwy extra virgin
duży pęczek świeżej kolędry
około 4 łyżki pokrojonego w paseczki świeżego imbiru
½ pęczka szczypiorku
4 gwiazdki anyżu
sól i pieprz czarny
2 szklanki białego wina
sos sojowy

folia aluminiowa

Rybę oczyścić z łusek, wypatroszyć i wymyć pod zimną wodą. Rozłożyć 2 warstwy folii (50 cm) na stół. Polać na powierzchni folii 1 łyżkę oliwy i dokładnie rozsmarować. Położyć rybę na jednej połowie folii, posolić i popieprzyć, polać 2 łyżeczkami sosu sojowego, wrzucić na nią ¼ kolędry, ¼ imbiru, ¼ szczypiorku pokrojonego i gwiazdkę imbiru. Folię składamy na pół i zaczynamy układać papilot jak na obrazku starając się jej nieprzedziurawić.

Kiedy papilot jest prawie skończony i zostało małe otwarcie na końcu, wlewamy przez nie ½ szklanki białego wina i zamykamy papilot szczelnie. Wkładamy do pieca rozgrzanego na 200°C i pieczemy przez 12 min. Papilot pięknie „wypoduszkuje”, a urokiem tego dania jest rozerwanie samemu tej poduszeczki i zachłysnięcie się fontanną aromatu.

Do ryby polecam młode czerwone ziemniaki ugotowane w mundurkach (około 15-20 min), posmarowane masełkiem i włożone do piekarnika na 10 min., aby skórka stała się chrupiąca oraz ugotowaną młodą, zieloną fasolkę, polaną sokiem z cytryny.

OKOŃ MORSKI W PAPILOCIE