PAŁKI KURCZAKA Z SOSEM KORZENNO-CZEKOLADOWYM I NUTĄ CHILLI

Danie dla 2 osób:

Składniki na kurczaka:

4–6 pałek kurzych
2 łyżki kakao
¼ łyżeczki kminu rzymskiego
¼ łyżeczki kardamonu mielonego
1 pomarańcza (wycisnąć sok i zetrzeć skórkę)
2 łyżki oliwy
1 pikantne chilli czerwone
¼ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatułowej
1 łyżka cukru
5 zgniecionych główek goździków
2 łyżki rumu
½ bulionetki drobiowej
½ szklanki wody
½ szklanki śmietany 36%
sól i pieprz do smaku

Pałki kurze posolić i popieprzyć, wetrzeć masełko i ułożyć w małym żaroodpornym naczyniu. Wlać 1/3 szklanki wody, przykryć folią i piec przez 40 min. w 170°C. Na 10 min. przed końcem zdjąć folię i piec aby skórka stała się chrupka. Jeszcze raz posmarować pałki masłem.

Sos:

Kardamon, kmin żymski, skórkę z pomarańczy, chilli pokrojone drobno, gozdziki, cynamon, gałkę muszkatułową i wsypać do oliwy na patelni i delikatnie, na małym ogniu, podgrzać aby wydobyć aromat (5 min.). Jeśli przyprawy się przypalą, będą gorzkie!

Dodać wodę, bulionetkę, rum i cukier, trochę podkręcić ogień, aby zredukować płyn, aż sos będzie lekko gęsty.

Wlać śmietanę, wsypać kakao i wymieszać całość, a następnie gotować na małym ogniu przez 5 min.

Pałki kurczaka zanurzyć w sosie, aby pokryć całą ich powierzchnię, a następnie wyciągnąć i ułożyć w miseczce. Można posypać świeżą pietruszką i sezamem. Najfajniej jeść to danie palcami i ubrudzić ręce, a nawet więcej ciała..........

Składniki na brokuły zapiekane z serem ementaller i migdałami:

½ główki świeżych brokułów
1 szklanka śmietany 30%
½ szklanki migdałów w płatkach
200g tartego sera ementaller
2 ząbki czosnku
sól i biały pieprz do smaku

Do małego, płytkiego żarodpornego naczynia wkładamy kawałki wpół ugotowanych (al dente) brokułów.

Na osobnej patelni delikatnie podsmażamy czosnek wyciśnięty (30 sek., bo będzie gorzki), wlewamy śmietanę, sól i pieprz, gotujemy przez 5 min. Polewamy brokuły śmietaną i posypujemy tartym serem a następnie migdałami. Pieczemy w piekarniku 15-20 min na 160c, aż migdałki i ser delikatnie się zarumieni.

Polecam kurczaka i brokuły podać z świeżymi młodymi listkami szpinaku i pomidorkami cherry, polanych olejem z pestek dyni i posypanym pestkami słonecznika i kilka kropel octu winnego lub balsamicznego.

Miłego wieczora.

PAŁKI KURCZAKA Z SOSEM KORZENNO-CZEKOLADOWYM I NUTĄ CHILLI