STEK Z SOSEM PIEPRZOWYM, DOMOWYMI FRYTKAMI ORAZ GRILOWANYMI WARZYWAMI ŚRÓDZIEMNOMORSKIMI

Porcja dla 2 osób

Składniki na mięso i sos:

200-250 gram steku na porcję
2 łyżki oliwy
½ szkl. sosu Worcestershire
2 czubate łyżeczki zielonego marynowanego pieprzu
1 szkl. śmietany 30%
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka grubo mielonego czarnego pieprzu

Steki wyjmujemy z lodówki 2 godz. przed smażeniem, aby nabrały temperatury pokojowej. Na patelnię wlewamy sos Worcestershire, wsypujemy pieprz marynowany i gotujemy na ostrym ogniu (redukujemy) dopóki 2/3 płynu nie wyparuje i sos zgęstnieje. Wlewamy śmietanę i sól. Redukujemy całość, aby sos delikatnie zgęstniał. Gotowe.

Steki nacieramy dobrze oliwą z obu stron, wcieramy sól i pieprz czarny. Podgrzewamy suchą patelnię, aż większość ludzi zawołałoby po straż pożarną. Kładziemy na nią ostrożnie steki i nie ruszamy, nie potrząsamy patelnią, zostawiamy na 4 min. Następnie odwracamy na drugą stronę i również zostawiamy na 4 min. Zmniejszamy ogień i gdy patelnia ochłodzi się trochę – wrzucamy liść laurowy, gałązkę świeżego rozmarynu, cały ząbek czosnku i 2 łyżki oliwy. Przykrywamy to wszystko i smażymy dalej przez 7 min.Obracamy i kolejne 7min. pod przykryciem. Po usmażeniu steka, patelnię należy odstawić z ognia i pozostawić pod przykryciem ok. 5 min. Wtedy będzie najlepszy.

Te zalecenia będą idealne, jeśli stek ma grubość około 3 cm.

Składniki na warzywa:

½ papryki czerwonej, zielonej i żółtej (pokroić w trójkąty)
1 cukinia (pokroić w plasterki)
2 ząbki czosnku (posiekać)
4 łyżki oliwy
½ szkl. octu winnego
sól, czarny pieprz do smaku

Czosnek, oliwę, sól, pieprz i ocet winny mieszamy w pojemniku. Wkładamy pokrojone warzywa i mieszamy. Odstawiamy i wkładamy do lodówki na 2 godz. Gdy się zamarynują, odsączamy i wykładamy na bardzo gorącą patelnię. Smażymy, mieszając cały czas przez ok. 4 min. Zmniejszamy ogień i smażymy przez kolejne 5-6 min. by warzywa zmiękły.

„Puszyste” Frytki domowe

Obieramy ziemniaki, kroimy na grube frytki i smażymy na głębokim oleju przez ok. 5-7 min. Temperatura oleju 170°C. Odcedzamy frytki i pozwalamy żeby ostygły. W ostatniej chwili przed podaniem dania wkładamy je znowu do oleju i smażymy, aż uzyskają złoty, rumiany kolor.

Układamy warzywa na środku talerza, na nie układamy stek i polewamy pół powierzchni steku sosem. Układamy frytki (2 wzdłuż, 2 poziomo, aż utworzy się kwadratowa wieża). Kładziemy na stek małą gałązkę świeżego rozmarynu.

 

STEK Z SOSEM PIEPRZOWYM