ŁOSOŚ NADZIEWANY MUSEM KREWETKOWYM
Z SOSEM CYTRYNOWO-IMBIROWYM

Danie dla 2 osób

Składniki na rybę:

2 kawałki filetu z łososia po 200g
½ szklanki krewetek koktajlowych
1/3 szklanki śmietany 30%
1 białko
1 łyżeczka posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku

Do miski wsypać krewetki, białko, śmietanę, sól, pieprz i mikserem zmiksować aż do otrzymania gładkiej konsystencji. Następnie wmieszać pokrojony koperek. Przekroić filet łososia wzdłuż, by otrzymać 2 cienkie kawałki (nóż musi być bardzo ostry). Jedną połówkę kładziemy na kawałek folii spożywczej i nakładamy na nią łyżkę wcześniej zrobionego musu z krewetek. Przykrywamy to drugą połówką łososia, skrapiamy oliwą i szczyptą soli a następnie całość delikatnie zawijamy w folię i formujemy w „cegiełkę”. Na patelnię wlewamy 2 szklanki wody, kładziemy na to miskę, do miski wkładamy łososia. Przykrywamy to wszystko pokrywką i na średnim ogniu parujemy to przez 15 min.

Składniki na sos:

2 cytryny (skórkę zetrzeć, sok wycisnąć)
1/3 szkl. startego świeżego imbiru
5 ząbków podduszonego czosnku
½ drobiowej bulionetki
½ szkl. cukru
½ łyżeczki soli
1/3 kostki masła

Na średnio rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i przez 10 sekund podsmażyć czosnek. Wrzucić skórkę z cytryny i imbir, podsmażyć przez minutę, aby wydobyć z nich aromat. Wlać sok z cytryny, cukier, sól i bulionetkę, na niskim ogniu poddusić przez 10 minut mieszając regularnie. Jeżeli z sosu wyparuje za dużo płynu i stanie się zbyt gęsty, należy uzupełnić go ½ szkl. wody. Następnie należy przecedzić gorący sos przez sito i natychmiast energicznie wtrzepać masło. Jeżeli do podania dania na talerz wystąpi potrzeba podgrzania sosu, trzeba bardzo uważać, by go nie zagotować, bo to zniszczy jego gładką konsystencję.

Polecam do tego szpinak z czosnkiem i zapiekane ziemniaczki.

Składniki na szpinak:

300g rozmrożonych i wyciśniętych liści szpinaku
1 szkl. śmietany 30 %
5 ząbków czosnku
½ łyżeczki soli

Delikatnie podsmażyć czosnek na oleju (1min.), wlać śmietanę i gotować (redukować) aż objętość zmniejszy się o połowę. Posolić i wymieszać ze szpinakiem. Ziemniaczki najlepiej ugotować godzinę przed podaniem dania, schłodzić, pokroić na ćwiartki i podsmażyć na patelni.

Sposób podania dania:

Na środek talerza wykładamy dużą łyżkę szpinaku, kładziemy na to uparowanego łososia, którego wcześniej wyciągamy delikatnie z folii, polewamy niewielką ilością sosu i ozdabiamy świeżym koprem i różowym pieprzem. Dookoła w układamy podpieczone ziemniaczki.

Łosoś nadziewany musem krewetkowym